Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czym się różnia płyty główne?

Great White

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Firmą,rodzajem chłodzenia i ilością elementów które chłodzą , wejściami/wyjściami , socketami, ilościami slotów np. na kartę graficzną(SLI), kości pamięci

Jeżeli szukasz nowej płyty polecam brać już taką która ma USB 3.0

Opublikowano

Taka mobo za 700zł, to już jest porządna. Zazwyczaj lepiej dochładzane chipsety, rozbudowana sekcja zasilania, sloty na GPU ( x8 x8 lub x16 x16). Zgodne z CF i SLI, dająca lepsze O/C i tak można wymieniać.

Opublikowano

Ważną rzeczą jest pamięć ram. Niektóre płyty obsługują DDR2, niektóre DDR3 i jeszcze DDR4.

praktycznie kazda mobo za +200zł ma teraz dd3, tak ze to nie jest odpowiedz na pytanie czym roznia sie plyty za 200 a za 700zł :P

EXPmIpC.gif

Opublikowano

A ja słyszałem w sklepie, że są już DDR5, tylko strasznie drogie. Już nie chciałem mówić głupot. Nie, nie pomyliłem się-DDR5.

Jeżeli pierwszy raz słyszysz o DDR4, to skąd wiesz, że wyjdą za 2-3 lata?

EDIT:

@UP

Ja mam DDR2 <_< . Niektórzy na allegro mogą ci wcisnąć kit, więc ta informacja może się przydać.

@DOWN

Nie wiedziałem. Mówiłem, nie chcę pisać głupot.

pewdiepie fan :3

Opublikowano

A ja słyszałem w sklepie, że są już DDR5, tylko strasznie drogie. Już nie chciałem mówić głupot. Nie, nie pomyliłem się-DDR5.

Jeżeli pierwszy raz słyszysz o DDR4, to skąd wiesz, że wyjdą za 2-3 lata?

EDIT:

@UP

Ja mam DDR2 <_< . Niektórzy na allegro mogą ci wcisnąć kit, więc ta informacja może się przydać.

http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog-redakcyjny/2010/08/nadchodzi-ddr4.aspx

Wszystkie płyty teraz już raczej mają DDR3 , DDR2 tylko w tych starych płytach sprzed 2 lat +

Opublikowano

Widać, że mi gadali głupoty o ddr4 w sklepie, że już jest.

Tak jak mówiłem, po ludziach z allegro nic nie można się spodziewać. Mogą dać niby nową kartę z ddr2.

pewdiepie fan :3

Opublikowano

Towar musi się zgadzać z opisem więc nie mogą ;)

Jeżeli napisane jest że ma DDR3 to musi być DDR3

Jeżeli ktoś kupuje na allegro z głową to dostaniesz właściwy towar.

Ja kupuje na allegro jakieś ok. 5 lat , i jakoś zawsze przychodzi to co ma przyjść

Opublikowano

To tylko na ram patrzysz? MOBO za 200zł nie obsłuży SLI. Taka za 700zł ci w palcem w dupie obsłuży Quad SLI. Do tego dochodzi bardziej rozbudowana sekcja, inne mostki, USB 3.0, lepsze chipsety itd. Na H61 nie podkręcisz takiego i5 2500k. Dlaczego? Bo wymagane jest P67, Z68, H77, żeby go kręcić, bo H61 ma ubogą sekcję i brak obsługi procków z dopiskiem "K"

Opublikowano

Te SLI może się przyda jak chce porządny sprzęt zlożyć, a rynek już nie oferuje już nic bardziej wydajnego. Skoro chcesz kupić płytę główną pod i3/i5/i7 to napisz co masz jeszcze (ile ramu i jakiego, GPU i zasilacz - ważne!)

Cześć :)

Opublikowano

4 gb ramu i 450w zasilacz,karta gtx 550ti

Chcę właśnie kupić tego

i5 2500k.

I nie chcę wydawać 700zł na płytę i drugie 700 na procka.

Nie chcę żadnych usb 3.0 8.5 32 gb ramu podkręcania srania tylko chcę żeby mi wbił i5,to jak?

cmpunksignaturebyfxtrea.png

Opublikowano

Do tego procka (jeśli masz mniej kasy) to ASRock P67 Pro3 B3 + Fortis/Megahelms/Performa (coolery na CPU). Do tego dochodzi zasilacz do wymiany ( może i5 2500k mało pobiera, ale o/c i te inne sprawy), GPU też do wymiany, bo procek będzie spał przy niej. Jakiś HD6870/GTX560Ti by się przydał, choć i tak ten proc się przy nich nudzi. Na nim można CF 7970 lub SLI 680.

Opublikowano

Tylko, że ona jest gorsza od GTX460, którego dostaniesz w podobnej cenie. HD6850 już zupełnie gniecie tą kartę i jest też w podobnej cenie/

Opublikowano

po to że procek (i5 2500k) będzie się przy niej raczej nudził.

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

@UP

Jeśli chcę się grać dłużej i bardziej komfortowo, to my gamerzy dopłacamy to 100-200zł do GPU. Dołożysz stówkę do GTX550Ti(550zł + 100zł) masz o wiele lepszego referenta HD6870, bądź HD6850 z autorskim chłodzeniem Cyclone.

Już ci mówiliśmy. Budżetówka do 250zł nie nadaję się do i5 2500k, bo nie będziesz mógł o/c robić,a przez to proc się marnuję. Dodaj do tego brak obsługi procesorów z dopiskiem "K", Jak się kupuję i5 2500k, to od razu się go wbija na 4.5GHz bez zająknięcia. Do i5 2500k musisz kupić ASRock P67 Pro3 B3 (to jest ABSOLUTNE MINIMUM DO TEGO PROCESORA)

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga-1155-360678/

Opublikowano

równie dobrze możesz powiedzieć "po co mi ta i5, skoro obecny procek mi wystarcza" :O

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...